ETIOPIALAINEN
EENOKIN KIRJA

Eenok oli yksi Vanhan testamentin patriarkoista. Kun hän Raamatun mukaan oli elänyt esimerkillisesti, "vaeltanut Jumalan yhteydessä, ei häntä enää ollut, sillä Jumala oli ottanut hänet pois".
Tämä Eenokin nauttima erityisasema synnytti hänen ympärilleen rikkaan perinteen, ja hänen nimellään kulki moninaisia kirjoja, jotka pyrkivät esittämään juutalaisten piirissä olleita näkemyksiä ja odotuksia Eenokin ilmestysten muodossa.
Etiopialainen eenokin kirja kuuluu ns. vanhatestamentillisiin apokryfeihin. Ortodoksisessa kirkossa niihin luetaan ne juutalaiset teokset, jotka esitetään raamatullisten henkilöiden kirjoittamiksi, mutta jotka eivät kuulu itse Raamattuun.
Aiemmin Eenokin kirjan keskeisten osien katsottiin vaikuttaneen Uuden testamentin opetukseen. Nykyinen tutkimus on kuitenkin osoittanut, että Uusi testamentti on vaikuttanut Eenokin kirjaan eikä päinvastoin.
Johannes Seppälän kääntämänä ensi kertaa suomen kielellä ilmestyvä Eenokin kirja tarjoaa kristillisestä perinteestämme kiinnostuneille uusia näkymiä. Se valaisee Uuden testamentin taustaa ja opastaa ymmärtämään paremmin sen opetusta. Se auttaa meitä näkemään Uuden testamentin Vanhan testamentin täyttymyksenä.

Laajuus: 84 s.

  • JULKAISULUETTELOON

  • HALUAN TILATA JULKAISUN

  • PÄÄSIVULLE